over onze stichting

Stichting Balansruiters is opgericht in 1977! Een begrip in de polder.

 

Onze bezetting bestaat uit een bestuur, personeelsleden, vrijwilligers en ruiters. Onze missie is het geven van paardrijlessen en veel plezier en ontspanning met paarden aan mindervaliden.

 

 

 

Paardrijden betekent in deze:

  • loskomen van een beperking, even uit de rolstoel of het looprek en even weg uit de dagelijkse sleur.
  • opdoen van sportieve ervaringen waarbij therapie en ontspanning met elkaar verbonden zijn.

In een rolstoel is het moeilijk jezelf voort te bewegen, het tempo is vaak langzaam, je blijkt kleiner dan anderen, je kunt moeilijk drempels nemen of door weilanden en smalle bosweggetjes lopen of rijden. Kunt u zich voorstellen hoe een mindervalide zich voelt als hij of zij:

met laarzen en cap in de manege verschijnt, op een paard komt te zitten en dan zonder al te veel moeite loopt en rent. Spieren traint in het goed rechtop zitten, geniet van de temperatuur van het paard, een geheel kan worden met een paard. Dat betekent dus: je bewegingen aanpassen aan de bewegingen van het paard, leren voelen, leren ontspannen, leren in evenwicht te zitten, spieren wel te gebruiken, rechtop te zitten zonder rugsteun. Een geweldige ervaring. De ruiter communiceert met het paard: met maar ook zonder woorden. Voor of na het rijden heerlijk knuffelen en verzorgen. Eindelijk eens voor iemand zorgen, daar waar je veelal zelf verzorgd moet worden.

 

Onder leiding van een gediplomeerde instructrice en met hulp van een groot aantal onmisbare vrijwilligers rijden in de manege aan de Sportlaan te Emmeloord of lekker door het bos stappen.

 

Kom gerust eens een keer vrijblijvend kijken en een praatje maken.

We zien u graag eens een keer om u te laten zien hoe veel energie en plezier ons dit geeft. En hoe mindervaliden genieten.